Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Pyszna i łatwa do zrobienia szarlotka 😀


Składniki:

  • szklanka cukru
  • szklanka kaszki manny
  • szklanka mąki
  • ok 2 kg. jabłek
  • proszek do pieczenia
  • aromat waniliowy
  • cynamon
  • margaryna wegańska

    Sposób przygotowania:

    Cukier, mąkę, kaszkę mannę oraz proszek do pieczenia (ok. 2 łyżeczek), mieszamy razem. Proszek, który uzyskaliśmy to nasze ciasto. Następnie obieramy i ucieramy drobno jabłka. Utarte jabłka wyciskamy z soku (ja robię to przez gazę). Słodzimy jabłka, dodajemy cynamon oraz aromat waniliowy (nie przesadzać z tym aromatem). Przygotowujemy blaszkę, nacieramy ją tłuszczem i posypujemy manną. Następnie sypiemy pierwszą warstwę naszego proszkowego ciasta na grubość ok. 1 cm. Kładziemy na to utarte jabłka ok. 3 cm, znowu proszkowe ciasto (ok. 1cm.) , jabłka i ponownie proszkowe ciasto. Na wierzch dajemy startą na tarce margarynę. Wkładamy do piekarnika na ok. 30-45 minut. Smacznego !!


    Nadesłał/a: meska11