Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Prosty przepis na „bazową” wersje różnorakich fasolek 🙂


Składniki:

  • fasola (obojętnie jaka, namoczona na noc)
  • głowka czosnku
  • 2-3 ziemniaki
  • 2-3 pomidory
  • świeży tymianek i rozmaryn zwiazane nitką w pęczek
  • sól

    Sposób przygotowania:

    Jamie robił to tak: namoczone na noc ziarna gotował ok. godziny z dodatkiem ziół, całej główki czosnku (w łupinach), całych pomidorów ze skórka i ziemniaków w łupinkach. Po ugotowaniu pęczek ziół wyrzucał, odlewał 2/3 wody, wyławiał pomidory (ściagał z nich skórkę), obierał ziemniaki i czosnek (wyłuskiwał ząbki z łupin) i robił z tego wszystkiego widelcem mus, który następnie dodawał do fasolki.
    Danie pachnie pięknie i daje mozliwość różnych wariacji (można np. dodać paprykę, marchew, cukinię; jednym slowem co kto lubi). Uwaga z solą, bo łatwo przesolić, a wtedy jest niesmaczne.