Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Ulubiona zapiekanka mojej rodzinki


Składniki:

  • 500g makaronu penne (grube rurki)
  • średni brokuł
  • 400g pieczarek
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sos serowy z paczki lub własnej roboty (ja używam z paczki)
  • ser żółty
  • kawałek korzenia imbiru (niekoniecznie)
  • zioła prowansalskie
  • słodka papryka
  • chilli
  • sól, pieprz

    Sposób przygotowania:

    Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Brokuł podzielić na małe cząstki i uparować lub ugotować na półmiękko. Pieczarki pokroić w plasterki, cebulę w kosteczkę, oba te składniki usmażyć dodając przyprawy, czosnek przeciśnięty przez praskę i drobno posiekany imbir. Przygotować sos serowy, ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, zostawiając 1/3 sera do posypania zapiekanki (brokuły najlepiej dodać do mieszania na samym końcu, aby się nie rozpadły). Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem, przełożyć do niego zapiekankę i posypać z góry serem i przyprawami (zioła, papryka, chilli, co kto lubi). Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 45 minut w zamkniętym naczyniu żaroodpornym. 5 minut przed końcem zapiekania ściągnąć pokrywkę, aby ser zrobił się chrupiący. Smacznego!


    Nadesłał/a: ryfka