Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone


Składniki:

  • 3dl nasion z lnu
  • 0,5dl nasion sezamu
  • 0,5dl pestek słonecznika
  • 0,5dl pestek z dyni
  • 1dl wody
  • 1 łyżeczka ziołowych przypraw np. kminku
  • sól wg smaku

    Sposób przygotowania:

    Wymieszać len, sezam, słonecznik i dynię z wodą. Dodać przyprawy i sól i dobrze wymieszać. Pozostawić aż mieszanka zrobi się trochę kleista. Na papierze do pieczenia rozprowadzić masę cienka warstwa i wstawić do piekarnika na 40-45 stopni Celsjusza. Od czasu do czasu otworzyć drzwiczki piekarnika. Suszyć do całkowitego wyschnięcia (8-24h).
    Przechowywać w pojemniku ze szczelną pokrywką.

    Pasuje jako dodatek do sałatek, jako chleb do kolacji, w podroży lub gdy masz ochotę na coś smacznego.
    Wypróbuj rożnych wariantów keksa z ziołami, które lubisz.
    Alternatywnie można suszyć w suszarce do grzybów i owoców.


    Nadesłał/a: alexams