Jeszcze inna pomidorowa
Węgierska zupa pomidorowa o intensywnym smaku.
Składniki:
Dla 2 osób.
Sposób przygotowania:
Pomidory kroimy w plasterki. Wykrawamy twarde zielone szypułki i wrzucamy do garnka na mocno rozgrzaną oliwę. Utrzymujemy wysoką temperaturę dopóki pomidory nie puszczą soku, następnie obniżamy temperaturę do takiej, w której się ledwo bulgocze i dusimy pod przykryciem, aż pomidory zmiękną. W tym czasie gotujemy ryż. Rozgotowane pomidory przecieramy przez drobne sito, aż zostaną nam tylo suche pestki i skórki. Dodajemy wywar z warzyw, lub kostkę rozpuszczoną w 1/2 szklanki wody.
Dorzucamy też paprykę i powolutku gotujemy bez przykrycia aż odpoaruje tyle wody, że nasza zupa będzie miała konsystencję śmietanki. Gdy zupa odparuje, zdejmujemy z ognia, czekamy 2 min i dodajemy roztarty czosnek. Nakładamy na talerze gorący ryż, zalewamy zupą i posypujemy utartym serem. Ostre przyprawy podajemy osobno dla własnego bezpieczeństwa.
Nadesłał/a: Jacek Tauber
Nie ma jeszcze komentarzy
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.