Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Węgierska zupa pomidorowa o intensywnym smaku.


Składniki:

Dla 2 osób.

  • 1 kg pomidorów (b. dojrzałych)
  • 2 czubate łyżki papryki słodkiej w proszku
  • 2 szklanki wywaru z warzyw (może być z 1/2 kostki warzywnej)
  • 4 łyżki oliwy extra vergine
  • 3 listki laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 lub 3 ząbki czosnku
  • chili, ostra papryka lub pieprz cayene
  • 1 torebka ryżu (polecam ugotowanie naturalnego ryżu)
  • ser żółty ostry (według uznania)

    Sposób przygotowania:

    Pomidory kroimy w plasterki. Wykrawamy twarde zielone szypułki i wrzucamy do garnka na mocno rozgrzaną oliwę. Utrzymujemy wysoką temperaturę dopóki pomidory nie puszczą soku, następnie obniżamy temperaturę do takiej, w której się ledwo bulgocze i dusimy pod przykryciem, aż pomidory zmiękną. W tym czasie gotujemy ryż. Rozgotowane pomidory przecieramy przez drobne sito, aż zostaną nam tylo suche pestki i skórki. Dodajemy wywar z warzyw, lub kostkę rozpuszczoną w 1/2 szklanki wody.
    Dorzucamy też paprykę i powolutku gotujemy bez przykrycia aż odpoaruje tyle wody, że nasza zupa będzie miała konsystencję śmietanki. Gdy zupa odparuje, zdejmujemy z ognia, czekamy 2 min i dodajemy roztarty czosnek. Nakładamy na talerze gorący ryż, zalewamy zupą i posypujemy utartym serem. Ostre przyprawy podajemy osobno dla własnego bezpieczeństwa.


    Nadesłał/a: Jacek Tauber