Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone


Składniki:

  • ziarno pszenicy
  • woda
  • miód

    Sposób przygotowania:

    Odmierz 1 część ziarna pszenicy na 3 części wody. Dobrze wypłucz ziarna i namocz przez noc. Wodę odlej i zachowaj. Ziarnom pozwól kiełkować przez 1-2 dni w słoiku przekrytym gazą (nie płucz ich w tym czasie).
    Skiełkowane ziarna zalej zachowaną wodą i dodaj 1/2 łyżeczki miodu na 1 litr płynu. Mieszanka ma stać 2 dni w temperaturze pokojowej.
    Ziarna można zalewać jeszcze 2 razy (dodając miód). Wtedy jednak wystarczy fermentować 1 dzień.
    Napój ma smak serwatki. Można go pić lub dodawać do potraw (zup, sosów). Jest bardzo pożywny.
    Ja osobiście dodaję znacznie więcej wody niż w przepisie i też wychodzi smacznie.


    Nadesłał/a: Alexa