Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Smakuje lepiej niż wygląda 😉


Składniki:

  • 250 gramów ryżu arborio
  • ok.500 ml bulionu warzywnego lub grzybowego
  • kieliszek białego wytrawnego wina
  • mała posiekana cebula
  • masło
  • 100 gramów parmezanu

    Sposób przygotowania:

    W rondlu roztapiamy masło, wrzucamy cebulę, dusimy do miękkości. Dodajemy ryż, mieszamy dokladnie, smażymy chwilę. Wlewamy wino i mieszamy dopóki nie wyparuje, potem wlewamy trochę bulionu, przykrywamy i czekamy, aż ryż wchłonie płyn. Operację powtarzamy przez ok. 18 minut, w którym to czasie ryż powinien zmięknąć, ale się nie rozpaść. Na końcu dodajemy swieżo starty parmezan i przyprawy, mieszamy i pod przykrywką pozwalamy ryżowi dochodzic około 2 minut.

    Porcja dla dwóch osób, ja podaję ze zwykłą zieloną sałatą z oliwa, rukola z pomidorami też sie sprawdza.