Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Bardzo prosta i dobra zupa.


Składniki:

  • kilka ziemniaków
  • marchewka
  • pietruszka
  • 2-3 suszone grzybki
  • 1,5 l żurku (z butelki)
  • opakowanie parówek sojowych
  • majeranek suszony
  • chrzan ze słoika
  • sól, pieprz

    Sposób przygotowania:

    W garnku gotujemy trochę osolonej wody z grzybami, warzywa oczyszczamy i kroimy w kostkę (marchew i pietruszkę w drobną, ziemniaki w grubszą), dodajemy do garnka. Jeśli woda nie zakrywa warzyw, dolać gorącej z czajnika. Gotować 10 minut, potem dolać żurek z butelki oraz pokrojone w kawałki parówki, zagotować. Doprawić do smaku majerankiem, solą, pieprzem i dać 3-4 solidne łyżki chrzanu ze słoika.
    Świetny, kwaskowy smak.