Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone


Składniki:

  • 1 duży jogurt naturalny
  • 2 – 3 ząbki czosnku
  • majonez
  • keczup
  • 3 – 4 ogórki kiszone lub konserwowe
  • 1 średni ogórek świeży
  • 2 – 3 pomidory
  • mała puszka kukurydzy
  • pęczek rzodkiewki
  • papryka (żółta, zielona lub czerwona)
  • duża kapusta pekińska
  • ser FETA
  • przyprawa GYROS
  • ok. 30 dag pieczarek

    Sposób przygotowania:

    Czosnek wyciskać przez praskę i wymieszać z jogurtem naturalnym. Odstawić. Majonez i keczup wymieszać razem, żeby wyszło ok. 1,5 – 2 szklanki sosu. Ogórki ze skórką , pomidory (sparzone i obrane ze skórki), rzodkiewki pokroić w talarki. Paprykę pokroić w kostkę lub małe paseczki. Ser feta pokroić w kostkę. Poszatkować kapustę. Odcedzić kukurydzę. Pieczarki pokroić w talarki i podsmażyć na maśle, doprawić przyprawą gyros, sola i pieprzem. Pokrojone warzywa włożyć do miseczek i odstawić na ok. 2 godz (aby puściły sok). Warzywa układać w szklanej misce warstwami tak, aby powstały 3 warstwy. 2 pierwsze warstwy obsypać delikatnie przyprawą gyros i nałożyć sos (z majonezu i keczupu) i delikatnie rozsmarować. Na górnej warstwie ( na kapuście) rozsmarować sos czosnkowy ( jogurt z czosnkiem).

    Układać w kolejności (od dołu):

    1/4 kapusty

    kukurydza

    rzodkiewki

    przyprawa

    sos

    pomidory ser feta

    ogórek

    przyprawa

    1/4 kapusty

    sos

    papryka

    pieczarki

    reszta kapusty

    sos czosnkowy

    i voilà 😉


    Nadesłał/a: Marta