Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Danie jest bardzo łatwe do przygotowania, sycące i pyszne ;]


Składniki:

(proporcje na 4 osoby)

  • makaron, 400g (rodzaj makaronu moze byc dowolny)
  • 5 pomidorow świezych (moga byc z puszki jesli nie macie czasu)
  • kilka plastrów sera żołtego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/3 kostki masła
  • bazylia, majeranek, sól, pieprz (lub kazde inne pasujace wam ziola)
  • kilka lyzek oliwy do posmarowania formy i podsmazania cebuli

    Sposób przygotowania:

    Makaron gotujemy na poltwardo w osolonej wodzie i odcedzamy. Mieszamy z maslem i odstawiamy.
    Przygotowujemy sos: cebule i czosnek kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy 3 lyzki oliwy, nastepnie dodajemy oba skladniki, smazymy je ok. 5 min. Pomidory obieramy ze skorki i kroimy w kostke. Dodajemy do cebuli i czosnku, dusimy pod przykryciem ok 5 min. doprawiamy bazylia, solą i pieprzem. Zdejmujemy sos z ognia i miksujemy.
    Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. naczynie do zapiekanki smarujemy oliwa i wkładamy wcześniej przygotowany makaron. Następnie polewamy go sosem. Całość przykrywamy „kołderka” z sera. Całość zapiekamy 20 min, aż ser się zarumieni. Podajemy na ciepło.
    Rady (aby urozmaicić sos można dodać gotowe, mrożone mieszanki warzywne).
    SMACZNEGO.


    Nadesłał/a: Biara