Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone


Składniki:

  • 2 surowe buraki (obrane i posiekane na mniejsze części)
  • 1 awokado
  • 1 kwaśne jabłko (posiekane na mniejsze części)
  • sok z polówki cytryny
  • pól szklanki wody

    Ewentualne dodatki:

  • 1 ząbek czosnku
  • tarty chrzan
  • tarty imbir
  • kiszony ogórek
  • posiekana nać pietruszki lub zielona kolendra

    Sposób przygotowania:

    Zmiksuj posiekane buraki z wodą. Dodaj jabłko, awokado i cytrynę. Zmiksuj wszystko na gładko. Dodaj tyle wody by mieszanka miała konsystencje gęstej zupy. Część wody można zastąpić sokiem/woda z kiszonych ogórków.
    To jest podstawa, którą możesz doprawić według swojego smaku np. tartym chrzanem lub ząbkiem czosnku lub łyżeczką świeżego tartego imbiru. Aby mieć coś do „chrupania” w zupie dodaj drobno poszatkowane kiszone ogórki lub trochę ulubionych kiełków lub poszatkowana zieleninę (zielona pietruszka lub kolendra).
    Barszczyk ma smak słodko-kwaśny i smakuje fantastycznie szczególnie z surowym czosnkiem i imbirem.


    Nadesłał/a: Alva