Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Składniki na dwie porcje. Jedna porcja (450ml) dostarcza 165 kcal.


Składniki:

  • 1 puszka groszku (280g po odcieku)
  • 1 wielka, albo dwie mniejsze białe cebule (200g) – mogą być inne
  • spory pęczek świeżej mięty, albo czubata łyżka suszonej
  • 800ml wody
  • 1 łyżeczka oliwy (najlepiej takiej z suszonych pomidorów)
  • mielone nasiona kolendry
  • 1 łyżka kaparów (10g) – na porcję zupy
  • 1 większy lub 2 mniejsze suszone pomidory z oliwy (10g) – na porcję zupy

    Sposób przygotowania:

    Groszek wsypać do garnka i zalać wodą, niech się gotuje. Cebulę posiekać obojętnie jak. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i porządnie przysmażyć, dodać miętę, zmniejszyć ogień, chwilę poddusić, pod koniec doprawić kolendrą, przerzucić do groszku. Wszystko pogotować jeszcze z 5 minut. Zmiksować.
    Kapary rozgnieść lekko, żeby puściły sok, wrzucić do zupy. Pomidory obsuszyć z oliwy, pokroić w paseczki, dodać do potrawy. Ważne, żeby dwa ostatnie składniki dodawać bezpośrednio przed podaniem, już do talerza, nie gotować z nimi zupy, ani nie podgrzewać. I proszę się nie przerażać ilością dodatków. Są tak intensywne, tak wspaniale „łamią” smak potrawy, że w zupełności ich wystarczy.
    Smacznego!


    Nadesłał/a: mathilda