Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Porcja 250g dostarcza 120 kcal.


Składniki:

  • 300g marchwi (dwie duże i jedna mała)
  • 400g papryki czerwonej (trzy duże)
  • 200g papryki żółtej (jedna duża)
  • 100g papryki zielonej (jedna mała)
  • 150g cebuli (cztery małe)
  • 200g różyczek z brokuła (z jednego średniego)
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu (od biedy może być łyżka suszonego, ale to nie to samo)
  • 140g koncentratu pomidorowego (1 puszka – lepsza byłaby passata, ale wyszła)
  • mielony pieprz kajeński
  • 1 łyżeczka pasty sambal oelek
  • 1 łyżeczka oleju kukurydzianego

    Sposób przygotowania:

    Warzywa umyć. Marchew obrać i pokroić w plasterki (można w słupki). Z brokuła odciąć różyczki. Papryki pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w dość dużą kostkę. Igiełki rozmarynu oddzielić ręcznie od łodyg (trochę odłozyć). Wrzucić wszystko do dużego garnka, wlać szklankę wody i gotować pod przykryciem (raczej dusić) na wolnym ogniu do miękkości (kiedy warzywa będą półmiekkie, zdjąć pokrywkę, żeby woda sobie odparowała). Cebule obrać i posiekać niezbyt drobno. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić całą cebulę, resztę rozmarynu, opruszyć pieprzem kajeńskim, dobrze wymieszać, podlać wodą z warzyw i dusić chwilę na wolnym ogniu. Kiedy cebula zmięknie, dodać przecier pomidorowy i sambal, wymieszać porządnie, połączyć z warzywami w garnku.


    Nadesłał/a: mathilda