Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

PAP, 2005-10-29 15:22

Widmo ptasiej grypy wywołuje popłoch wśród mieszkańców Chin. Gwałtownie zmieniają nawyki żywieniowe. Najdobitniej widać to w dużych miastach, gdzie dramatycznie spada konsumpcja mięsa drobiowego.

Liczba kupujących je systematycznie maleje wraz z informacjami o kolejnych ogniskach ptasiej grypy. Wykryto je już w pięciu chińskich prowincjach, rozrzuconych po całym kraju. Chińczycy boją się, że śmiertelny wirus H5N1 zacznie się przenosić na ludzi.

W sobotę sprzedaż kurcząt, kaczek, gęsi, na największym hurtowym targowisku ptactwa domowego w handlowym centrum Chin, Szanghaju, była o 80 proc. mniejsza, niż jeszcze dwa-trzy tygodnie temu. W Pekinie na targach rolnych sprzedawcy zamawiają u producentów o połowę mniej drobiu niż dawniej.

Handlarze mówią o panice i zbijają ceny, by zarobić na życie. Za kilogram tzw. kury wiejskiej płaci się dziś 10 juanów (ok. czterech złotych), o połowę mniej niż dawniej. Drób lepiej „idzie” w supermarketach, bo klienci wierzą, że został tam dokładnie sprawdzony.

Specjaliści spodziewają się, że nawet pojedynczy sygnał o przypadku ptasiej grypy w jednej z dużych aglomeracji chińskich spowoduje całkowite załamanie rynku drobiu w Państwie Środka. Jego stada liczą w Chinach 14 miliardów sztuk, najwięcej na świecie, z tym, że tylko 1/4 kurcząt, kaczek i gęsi hoduje się na fermach. Reszta ptactwa domowego biega wolno po terenie chłopskich gospodarstw. Taki drób zaś najbardziej narażony jest na styczność z odchodami dzikiego, wędrownego ptactwa, głównym źródłem ekspansji ptasiej zarazy.


Wietnam: Dwa nowe podejrzenia zgonu na ptasią grypę

PAP, 2005-10-29 06:53

W Wietnamie, gdzie ptasia grypa zabiła ponad 40 osób, zarejestrowano dwa nowe zgony, prawdopodobnie na tę chorobę, poinformowały media państwowe w sobotę.

Gazeta „Tuoi Tre” przytoczyła informację ze szpitala w centralnej prowincji Quang Binh, że w ubiegłym tygodniu zmarło tam dwoje pacjentów, którzy mieli objawy ptasiej grypy.

Według informacji szpitala, zmarli – 14-letnia dziewczynka i 26- letni mężczyzna – jedli kaczkę i kurze jajko na tydzień przed zachorowaniem.

Dziewczynka umarła 23 października, a mężczyzna 26 października.

Lekarze powiedzieli, że u obojga chorych wystąpiła poważna niewydolność układu oddechowego, gorączka i zapalenie płuc, czyli objawy podobne do symptomów ptasiej grypy.

Nadesłał/a: Wegetarianie.pl