Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone


Składniki:

  • 2 bułki dyniowe (na grzanki)
  • puszka soczewicy w sosie pomidorowym
  • pół szklanki soku pomidorowego lub łyżka koncentratu
  • jedna cebula
  • liść laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 4 ziarenka pieprzu kolorowego
  • łyżeczka mielonych pomidorów
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • łyżeczka sosu sojowego
  • garść pestek dyni
  • przyprawa warzywno-czosnkowa
  • olej do smażenia (np. ryżowy)
  • mielona kolendra

    Sposób przygotowania:

    Do garnka z grubym dnem nalewamy olej, wrzucamy pokrojoną cebulę, ziele angielskie, pieprz i liść laurowy. Smażymy całość, aż cebula się zrumieni. Do garnka dolewamy soczewicę razem z sosem i zdejmujemy garnek z ognia. Wyjmujemy na chwilę liść laurowy, blenderem miksujemy całość na gładką masę. Dolewamy ok. 3/4 szklanki wody, sok pomidorowy lub koncentrat. Z powrotem wrzucamy wyjęty liść laurowy, doprawiamy mielonymi pomidorami, pieprzem i mieloną kolendrą. Ja dodałam też przyprawę warzywno-czosnkową. Gotujemy zupę ok. 5 minut. Bułki (lub jakiekolwiek inne pieczywo) kroimy na małe kawałki i przygotowujemy grzanki. Ja używam do tego starego opiekacza, ale na patelni też powinno się udać. Na suchej patelni prażymy chwilę pestki dyni. Zupę nalewamy do talerzy, podajemy z grzankami i pestkami dyni.


    Nadesłał/a: Zielona_Wśród_Ludzi