Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone


Pyszne, pożywne i zdrowe danie, efektownie kolorowe, więc nadaje się dobrze na przyjęcie. Jedyny warunek, aby podać je w ładnych kawałkach to cierpliwość, bo aby ją pokroić trzeba poczekać aż zupełnie wystygnie i stężeje.

Składniki (na formę o średnicy 28 cm):

  • 2-3 łyżki oleju
  • 150 g kaszy kukurydzianej
  • 750 g miąższu dyni hokkaido (po oczyszczeniu)
  • 150 g twarożku koziego
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 l bulionu warzywnego
  • sól, pieprz, słodka papryka
  • 1 pęczek natki pietruszki

    Na salsę:

  • duży pomidor
  • kilkanaście czarnych oliwek
  • oliwa i ocet winny
  • sól, pieprz


    Sposób przygotowania:

    Dynię kroimy w małą kostkę, cebulę drobno siekamy. W sporym garnku rozgrzewamy olej, szklimy cebulę, wrzucamy dynię, smażymy razem 5-10 minut aż dynia nieco zmięknie. Wsypujemy kaszę, wlewamy bulion, całość dokładnie mieszamy i zagotowujemy. Następnie zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy 30-40 minut mieszając od czasu do czasu, aby kasza nie przywarła do dna.
    W międzyczasie formę natłuszczamy i włączamy piekarnik na 180 stopni.

    Przygotowujemy salsę – pomidora nacinamy na krzyż, przelewamy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Kroimy na ćwiartki, wypestkowujemy, a miąższ drobno kroimy. Oliwki kroimy na cieniutkie plasterki. Siekamy trochę natki pietruszki, wszystko mieszamy i zalewamy oliwą (3 łyżki), octem (1 łyżka), doprawiamy, odstawiamy na bok.

    Do ugotowanej kaszy dodajemy 3/4 sera, mieszamy dokładnie. Dodajemy również pozostałą natkę pietruszki (posiekaną oczywiście 😉 doprawiamy do smaku. Na wierzch wykładamy kleksy pozostałego sera. Całość przekładamy do formy, wyrównujemy. Pieczemy w sumie ok. 30 minut aż dynia będzie zupełnie miękka, po 20 wykładamy na wierzch salsę bez zalewy. Polecam!


    Nadesłał/a: Zielenina_blog