Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

To bardzo fajna propozycja na nieco inne, mniej tradycyjne świąteczne śniadanie. A gdy wśród naszych świątecznych gości trafią się dzieci to po takim śniadaniu mamy duże szanse na tytuł ulubionej cioci/wujka 🙂 Danie ma też tę zaletę, że można je przygotować wieczorem, a rano włożyć tylko do piekarnika, zapiec i gotowe 🙂 Można przygotować je w formie indywidualnych porcji albo w jednym dużym naczyniu do zapiekania. Polecam!


Składniki:

Na 3 duże lub 4 mniejsze albo 6 zupełnie małych porcji:

  • opakowanie razowego chleba tostowego
  • 1.5 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej
  • 1/4 szklanki brązowego cukru plus kilka szczypt
  • 2 łyżki melasy
  • masło do wysmarowania form

    Sposób przygotowania:

    Z każdej kromki chleba wycinamy wycinarką do ciasteczek gwiazdkę (pozostałe części planuję zużyć do knedli bułczanych, można je też wysuszyć i zrobić bułkę tartą). W misce ubijamy mleko razem z jajkami i melasą, dodajemy cukier i przyprawę korzenną. Wszystko dokładnie mieszamy. Naczynie/a natłuszczamy i wykładamy chlebowymi gwiazdkami. Całość zalewamy przygotowaną masą mleczno-jajeczną i wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny lub na całą noc.
    Tosty pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około kwadrans (jeżeli pieczemy w dużym naczyniu 5 minut dłużej) aż się ładnie zrumienią. Przed włożeniem do piekarnika oprószamy je z wierzchu brązowym cukrem. Podajemy natychmiast, polecam z domowymi wiśniami w zalewie 🙂


    Nadesłał/a: Zielenina_blog