Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Czyli moja propozycja świąteczny obiad. Doskonale nada się też na inne odświętne okazje i przyjęcia.
Ciasto na strudel jest bardzo proste w przygotowaniu, więc bardzo Was namawiam do przygotowania go samemu. Gdybyście jednak nie mieli czasu albo ochoty można je podmienić na gotowe ciasto francuskie, ale to już nie będzie to 🙂 Jeżeli nie macie ochoty na razowy smak ciasta użyjcie tylko białej mąki.


Składniki:

Ciasto można zagnieść ręcznie lub w robocie. Jeżeli wybierzecie wersję zmechanizowaną 😉 wodę nalewajcie wąskim strumykiem bardzo ostrożnie żeby ciasto nie było klejące tylko gładkie i elastyczne. Ja zużyłam ok. 60 ml, nie powinniście zużyć więcej niż 1/2 szklanki.

Na ciasto:

  • 100 g mąki razowej orkiszowej
  • 100 g jasnej mąki pszennej
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 60-120 ml wody

    Na nadzienie:

  • 300 g koziego twarogu
  • 100 g orzechów włoskich (waga po wyłuskaniu)
  • spora garść suszonej żurawiny
  • 3 łyżki masła rozpuszczonego i ostudzonego

    Sposób przygotowania:

    Mąki mieszamy ze sobą i solą. Dodajemy jajko i zaczynamy zagniatać dodając wody stopniowo, aby otrzymać gładkie i elastyczne ciasto. Owijamy je w folię aluminiową i chłodzimy w lodówce co najmniej 30 minut.
    Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia.
    Sporą ściereczkę wysypujemy solidnie mąką. Kładziemy ciasto mniej więcej na środku i podsypując obficie mąką rozwałkowujemy na mniej więcej prostokątny, cieniuteńki blat. Przycinamy boki nożem do kształtu prostokąta – z resztek ciasta można wyciąć ozdoby na wierzch.
    Składniki nadzienia łączymy w misce, doprawiamy do smaku.
    Strudel smarujemy 2/3 rozpuszczonego masła. Nakładamy nadzienie łyżką porcjami na całe ciasto, pozostawiając ok. 2cm rant. Delikatnie je rozsmarowujemy najlepiej długim i płaskim nożem.
    Zwijamy strudel od krótszego boku pomagając sobie ściereczką. Podwijamy brzegi do dołu, przekładamy strudel delikatnie na blachę do pieczenia. Smarujemy resztą roztopionego masła.
    Pieczemy ok. 30-35 minut, podajemy natychmiast. Polecam!


    Nadesłał/a: Zielenina_blog