Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

pierwszy przepis z mojej nowej ekstra książki „Vegetarisch vom Feinstem” Bettiny
Matthaei, którą serdecznie polecam jeżeli znacie niemiecki.
Przepis jest nieco przeze mnie zmodyfikowany. Użyłam suszonych pomidorów bez zalewy
(eko z rossmana), które okazały się bardzo słone, więc zalałam je wrzątkiem dwa razy, nie
raz jak zaleca przepis. Polecam! 🙂


Składniki:

Na 4 spore porcje:

  • 180 g czerwonej soczewicy
  • 100 g suszonych pomidorów
  • 150 g czerwonej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 2 liście laurowe
  • 1/2 litra bulionu warzywnego
  • kilka łyżek gęstej śmietany
  • płatki chilli
  • opcjonalnie 1 łyżka skórki z limonki i sok z niej (najlepiej eko, niewoskowanej) – pominęłam

    Sposób przygotowania:

    Pomidory zalewamy wrzątkiem, zostawiamy na pół godziny. odsączamy, drobno kroimy.
    Cebulę obieramy, kroimy, szklimy na oleju. Dodajemy posiekany drobno czosnek.
    Przesmażamy, dodajemy pomidory, smażymy kilka minut. Dodajemy opłukaną soczewicę i
    liście laurowe. Zalewamy bulionem, gotujemy aż soczewica zmięknie. Wyjmujemy liście
    całość miksujemy na krem.
    Jeżeli używamy limonki każdą zupę doprawiamy łyżką otartej skórki, a każdą porcję
    łyżeczką wyciśniętego soku.
    Podajemy z kleksem śmietany i płatkami chilli na wierzchu, polecam! 🙂


    Nadesłał/a: Zielenina_blog