Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Świetne zestawienie na śniadanie, a przygotowania nie zajmują
więcej niż 25 minut, polecam! 🙂


Składniki:

Na jabłka:

  • 4 średnie jabłka
  • kilka łyżek granoli lub dobrego muesli
  • 2 łyżki ulubionej konfitury
  • sok z cytryny
    Na sufleciki:

  • 250 kremowego twarożku
  • 50 g brązowego cukru
  • 2 jajka z chowu wolnowybiegowego
  • 50 g miękkiego masła
  • 2 łyżki grysiku orkiszowego (może być pszenny, ale jest mniej zdrowy)
  • 50 g mąki (użyłam jasnej orkiszowej)
  • tłuszcz i cukier do foremek

    Sposób przygotowania:

    Jabłka:
    Jabłka myjemy, dobrze wycieramy. Odcinamy kapelusiki. Wydrążamy środek, łącznie z
    gniazdem nasiennym, tak aby pozostawić ścianki ok. 0.5 grubości – świetnie nadaje się do
    tego metalowa łyżka do lodów. Jabłka smarujemy (polecam pędzelek) sokiem z cytryny
    żeby nie ściemniały. Granolę/muesli mieszamy z konfiturą. Nadziewamy jabłka,
    przykrywamy kapelusikami. Wstawiamy je do keksówki.
    Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.

    Sufleciki:
    Foremki dokładnie natłuszczamy i wysypujemy tłuszczem.
    Oddzielamy białka od żółtek, białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Twarożek
    mieszamy z żółtkami, masłem i grysikiem (zrobiłam to mikserem). Delikatnie dodajemy
    mąkę i ubite białka – najlepiej mieszać trzepaczką balonową w jedną stronę, aby nie
    zniszczyć pęcherzyków powietrza.
    Masę przekładamy ostrożnie do 3/4 wysokości foremek.
    Ramekiny i keksówkę z jabłkami stawiamy na płaską blachę („firmową” z piekarnika).
    Pieczemy ok. 20-25 minut, podajemy natychmiast po wyjęciu z piekarnika. Polecam! 🙂


    Nadesłał/a: Zielenina_blog