Serowe sufleciki i jabłka nadziewane granolą
Świetne zestawienie na śniadanie, a przygotowania nie zajmują
więcej niż 25 minut, polecam! 🙂
Składniki:
Na jabłka:
Na sufleciki:
Sposób przygotowania:
Jabłka:
Jabłka myjemy, dobrze wycieramy. Odcinamy kapelusiki. Wydrążamy środek, łącznie z
gniazdem nasiennym, tak aby pozostawić ścianki ok. 0.5 grubości – świetnie nadaje się do
tego metalowa łyżka do lodów. Jabłka smarujemy (polecam pędzelek) sokiem z cytryny
żeby nie ściemniały. Granolę/muesli mieszamy z konfiturą. Nadziewamy jabłka,
przykrywamy kapelusikami. Wstawiamy je do keksówki.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Sufleciki:
Foremki dokładnie natłuszczamy i wysypujemy tłuszczem.
Oddzielamy białka od żółtek, białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Twarożek
mieszamy z żółtkami, masłem i grysikiem (zrobiłam to mikserem). Delikatnie dodajemy
mąkę i ubite białka – najlepiej mieszać trzepaczką balonową w jedną stronę, aby nie
zniszczyć pęcherzyków powietrza.
Masę przekładamy ostrożnie do 3/4 wysokości foremek.
Ramekiny i keksówkę z jabłkami stawiamy na płaską blachę („firmową” z piekarnika).
Pieczemy ok. 20-25 minut, podajemy natychmiast po wyjęciu z piekarnika. Polecam! 🙂
Nadesłał/a: Zielenina_blog
Nie ma jeszcze komentarzy
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.