Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

tak, wiem kontrowersyjna idea, ale efekt przepyszny, więc polecam 🙂 Przepis ze strony essen und trinken, zmniejszyłam ilość drożdży, a mąki użyłam jasnej, orkiszowej. Z tych proporcji wyjdą dwie owalne pizze o wymiarach ok. 35x25cm


Składniki:

Na ciasto na pizzę:
250 g jasnej mąki orkiszowej, typ 630
1/2 łyżeczki soli
5 g świeżych drożdży
1/2 łyżeczka cukru
4 łyżki oliwy lub oleju z rzepaku
Na nadzienie:
300 g kapusty kiszonej
250 g ziemniaków
40 g suszonych pomidorów
100 g śmietany18%
1 jajko
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
na sos:
250 ml gęstego naturalnego jogurtu
pęczek szczypiorku

Sposób przygotowania:

Najpierw przygotowujemy ciasto: drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie z cukrem,
dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Odstawiamy je do
wyrośnięcia, do podwojenia objętości.
Jeżeli kapusta jest bardzo kwaśna, płuczemy ją. Gotujemy ją do miękkości w niewielkiej
ilości wody. Odcedzamy, przyprawiamy sola, pieprzem i odrobiną cukru lub miodu.
Ziemniaki kroimy w dość cienkie plastry, obgotowujemy we wrzątku około 10 minut,
odcedzamy.
Pomidory odcedzamy z oleju, kroimy w cienkie plasterki. Mieszamy z kapustą.
Przygotowujemy sos do posmarowania pizzy: śmietanę mieszamy z jajkiem i przyprawami.
Piekarnik nagrzewamy z dwoma blachami w środku do 250 stopni.
Ciasto rozwałkowujemy na dwa owalne płaty o wymiarach około 35 na 25 cm.
Przekładamy je na dwa arkusze papieru do pieczenia.
Smarujemy je sosem (zostawiamy 2-3 łyżki), wykładamy kapustę z pomidorami, na
wierzchu układamy plasterki ziemniaków – każdy smarujemy lekko wierzchem łyżki
zamoczonym w reszcie śmietanowego sosu.
Pizzę pieczemy ok. 7-8 minut aż brzegi będą rumiane. Szczypiorek siekamy, mieszamy z
jogurtem, przyprawiamy solą i pieprzem.
Pizze podajemy natychmiast z sosem jogurtowym. Polecam! 🙂