Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Muszę przyznać, że minus 20 nie oglądałam na moim termometrze od dobrych kilku lat 🙂 W taki dzień trzeba się koniecznie rozgrzać czymś smakowitym, a nada się do tego doskonale gęsta, gorąca zupa!


Składniki:

Na 4 porcje:

  • 0.5 kg selera korzeniowego
  • 100 g pietruszki
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 0.5 l bulionu jarzynowego
  • 100 g serka topionego lub tofu (użyłam goudy, pamiętamy aby był bez podpuszczki zwierzęcej)
  • garść słonecznika uprażonego na suchej patelni
  • kilka łyżek oleju lnianego

    Sposób przygotowania:

    Seler, cebulę i pietruszkę obieramy, kroimy w kostkę. W sporym rondlu na rozgrzanym oleju szklimy cebulę, dodajemy seler i pietruszkę, przesmażamy. Zalewamy bulionem, zagotowujemy, zmniejszamy ogień. Kontynuujemy gotowanie na niezbyt dużym ogniu (pod pokrywką) aż warzywa zmiękną. Gorącą zupę miksujemy, dodajemy serek topiony połamany na kawałki, miksujemy ponownie na gładki krem.
    Zupę nalewamy do naczyń, w których będziemy ją podawać, każdą porcję polewamy olejemy lnianym i posypujemy prażonym słonecznikiem. Polecam!


    Nadesłał/a: Zielenina_blog