Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone


Składniki:

  • 200g soczewicy zielonej
  • 1,5 l wody
  • 2 papryki łagodne, czerwone
  • 3 papryki ostre (ja używam pepperoni, bo tylko takie są na mojej wiosce 😉 )
  • 1 pomidor (jeżeli są mniejsze, to 2)
  • 3 płaskie łyżeczki soli
  • 1 płaska łyżeczka mielonego kminu rzymskiego (zwanego też kminem indyjskim)
  • 1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu
  • 1/2 płaskiej łyżeczki asafetydy
  • 4 łyżki oleju roślinnego

    Sposób przygotowania:

    Soczewicę wrzucić do wrzącej wody osolonej 2 płaskimi łyżeczkami soli, częściowo przykryć i gotować na średnim ogniu około 35 minut, aż będzie miękka. Zachować szklankę wody w której się gotowała soczewica, resztę odlać.
    Papryki pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Pomidora pokroić.
    Rozgrzać na patelni olej i wrzucić nań papryki i pomidora. Dodać asafetydę. Prużyć pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając, aż papryka będzie miękka.


    Dodać ugotowaną soczewicę, zamieszać i prużyć pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając i podlewając zachowaną od gotowania wodą aby danie nie przypaliło się.
    Pod koniec dodać pozostałe przyprawy, zamieszać i prużyć jeszcze przez 7 – 10 minut.
    Danie jest gotowe, gdy soczewica się rozgotuje i przybierze konsystencję papki.
    Nadesłał/a: cienkun