Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Może byc samodzielnym daniem, dodatkiem, lub, po ostudzeniu, pastą do smarowania chleba.
Przepis na 2 nieduże porcje.
Teoretycznie, jeżeli zamiast miodu użyjemy brązowego cukru, to będziemy mieli danie wegańskie, ale smak się nieco zmieni.


Składniki:

  • 1,5 l wody
  • 200 g soczewicy czerwonej
  • 1 średniej wielkości cukinia
  • 1 pomidor
  • 1 płaska łyżeczka startego, świeżego imbiru
  • 1 1/2 płaskiej łyżeczki cynamonu
  • 1/2 płaskiej łyżeczki kurkumy
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 2 płaskie łyżeczki miodu

    Sposób przygotowania:

    Zagotować w garnku wodę z połową soli i wsypać uprzednio przebraną i opłukaną soczewicę.
    Przez kilka minut gotować bez przykrycia, po czym zebrać pianę, częściowo przykryć i gotować na niedużym ogniu ok 10 minut, aż soczewica będzie miękka.
    Cukinię obrać ze skórki i pokroić na połówki plastrów.
    Pomidora obrać ze skórki i drobno pokroić.
    Na patelni rozgrzać tłuszcz i dodać imbir. Smażyć kilka sekund mieszając, po czym dodać cynamon i kurkumę. Zamieszać i dodać cukinię. Smażyć mieszając przez 7-10 minut, aż cukinia będzie miękka, po czym dodać soczewicę i pomidora. Smażyć mieszając ok 10 minut. W międzyczasie miód rozprowadzić w odrobinie gorącej wody. Dodać miód i pozostałą sól i smażyć jeszcze 3 minuty.


    Nadesłał/a: cienkun