Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Przepis jest banalnie prosty, możecie użyć także kupionego chleba, niezbyt dużego bochenka. Jedyne co zabiera trochę czasu to upchnięcie sera i pieczarek w nacięciach 🙂 A i maku dobrze dać dwie łyżki, nie tyle co ja, ale gdy go nasypywałam spadła mi pokrywka z pojemnika, w którym go przechowuję 😉 A że wleciał do masła zmieszanego ze szczypiorkiem ciężko było go wybrać 🙂


Składniki:

  • 350 g pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • olej
  • dwie kule mozarelli po 125 g każda (bez podpuszczki zwierzęcej)
  • 1/3 szklanki stopionego masła
  • 1/2 pęczku szczypiorku
  • 2 łyżki maku

    Sposób przygotowania:

    Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, smażymy pieczarki na dość mocnym ogniu żeby się ładnie zrumieniły i dobrze odparowały. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, mieszamy i odstawiamy do przestudzenia.
    Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni.
    Bochenek chleba wykładamy na dwa długie pasy folii aluminiowej ułożonej na krzyż (tak aby owinąć bochenek) nacinamy najpierw w paski a potem na krzyż. Mozarelle kroimy w dość małą kostkę. Roztopione masło mieszamy z drobno posiekanym szczypiorkiem i makiem. Pieczarki i ser upychamy w nacięciach, jak najgęściej (ja napchałam praktycznie w każde). Całość polewamy masłem z dodatkami. Owijamy chleb w folię, zapiekamy 15 minut, otwieramy folię i pieczemy jeszcze 10 minut aż ser się ładnie roztopi. Jemy natychmiast urywając kawałki chleba 🙂 Polecam!


    Nadesłał/a: Zielenina_blog