Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Pyszna i aromatyczna zupa


Składniki:

  • 500 g ogórków kiszonych pokrojonych w kostkę
  • 2 L wody
  • 1 szklanka wody z ogórków kiszonych
  • 1 puszka mleka kokosowego 400 g
  • skórki chleba na zakwasie z dwóch kromek
  • 2 łyżeczki świeżego rozmarynu
  • szczypta przyprawy 5 smaków
  • pół łyżeczki gałki muszkatałowej
  • 2 selery potarte na tarce
  • 3 ziemniaki pokrojone w kostkę
  • oliwa, sól, pieprz

    Sposób przygotowania:

    Seler podsmażamy na oliwie kilka minut następnie dokładamy wszystkie przyprawy i jeszcze chwilkę smażymy.
    Do selera wlewamy gorącą wodę, następnie ziemniaki i gotujemy 15 minut.
    Wsypujemy pokrojone ogórki, gotujemy około 30 minut.
    Wlewamy mleko kokosowe ( najlepiej jak będzie to mleko z 60 % miąższem kokosowym). Dokładamy skórki z chleba na zakwasie, można zagotować i … Gotowe !

    Smacznego !

    Rada: Zupa jest dość aromatyczna, w wersji dla dzieci należy wziąść pod uwagę dużą ilość rozmarynu – nie wszystkie dzieci go lubią. Jednak mleko kokosowe doskonale równoważy mocny zapach rozmarynu z kwaśnymi ogórkami a skórki z chleba zagęszczają zupę dając poczucie sytości.


    
    Nadesłał/a: vegabutik