Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone


Składniki:

  • 3 średniej wielkości buraki
  • 3 średnie marchewki
  • 2 cebule
  • oliwa
  • płatki migdałowe
  • ziarna słonecznika
  • sok z cytryny
  • 1 ziemniak
  • tymianek
  • czosnek


    Sposób przygotowania:

    Buraki owinięte w folię aluminiową pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 230 stopni ( mozna przygotować dzień wcześniej).
    Marchewkę wraz z ziemniakiem gotujemy na parze do miękkości.
    Rozgrzewamy patelnię, na oliwie podsmażamy cebulkę, pod koniec dokładamy czosnek pokrojony na talarki.Połowe odkładamy.
    Buraki,tymianek, połowę cebulki z czosnkiem i ziemniak miksujemy na krem.
    Marchew w osobnym naczyniu miksujemy z cebulą.
    Doprawiamy obydwa kremy solą, sokiem z cytryny i ewentualnie pieprzem.
    Wykładamy na talerz w dwóch kolorach posypując szczypiorkiem, słonecznikiem i płatkami migdałowymi skrapiając olejem linianym lub oliwą extra virgin.


    Nadesłał/a: vegabutik