Naleśniki z soczewicy i ryżu na słodko
Ciasto z namoczonej soczewicy i ryżu. Doskonałe połączenie dające źródło dobrego białka.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Soczewicę i ryż płuczemy i namaczamy na noc przykryte w całości wodą.
Po tym czasie blenderujemy soczewicę z ryżem przez 3 minuty, odstawiamy ponownie na 1 h aby lepiej się namoczyły. Znów miksujemy już na gladko około 3 -5 minut ( mogą być malutkie grudki ale to nic)
Dodajemy mąkę, mleko syrop, sól, jaja. Wszystko miksujemy do uzyskania lejącego ciasta naleśnikowego ( jeżeli dasz zbyt dużo wody do namaczania ziaren nie dolewaj już mleka, ciasto nie może być za rzadkie)
Rozgrzewamy nieprzywierającą patelnię, roztapiamy troszkę oleju kokosowego ( najlepiej wysokiej jakości) i smażymy naleśniki.
Naleśniki wypełniamy ulubionymi dodatkami – dżemem, serem, bananami z bitą śmietanką.
Rada: Naleśniki można zrobić na słono z nadzieniem z sera feta i szpinaku z dodatkiem suszonych pomidorów w oliwie.
Są bardzo odżywcze ze względu na połączenie strączków z ryżem i mąką razową. Otrzymujemy w ten sposób zdrowe i wartościowe białko.
Można pominąć jajko gdy stanowi ono problem ze względu na alergię lub w przypadku diety wegańskiej. Wtedy należy dodać łyżkę mąki sojowej lub mąki pszennej jasnej.
Nadesłał/a: vegabutik
Nie ma jeszcze komentarzy
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.