Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Ten gulasz robiłam już kolejny raz, bo to naprawdę bardzo dobre połączenie składników, a dodatek kaparów i skórki z cytryny przyjemnie podkręca smak, polecam!


Składniki:

Na 6-8 porcji:

  • 150 g białej fasoli namoczonej na noc
  • 4 łyżki oliwy
  • liść laurowy
  • gałązka rozmarynu
  • 800 g ziemniaków, najlepiej nierozpadających się, na przykład Irga
  • 200 g cebuli
  • 2 łyżki oleju
  • 1 puszka pomidorów
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 łyżki kaparów
  • 2 łyżeczki otartej skórki z cytryny, najlepiej eko, niewoskowanej
  • sól, pieprz
  • pęczek natki pietruszki

    Sposób przygotowania:

    Fasolę płuczemy, zalewamy świeżą wodą, dodajemy 4 łyżki oliwy, ząbek czosnku, rozmaryn i liść laurowy. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy do miękkości, około godziny. Studzimy w płynie, w którym się gotowała.
    Gdy fasola jest już zimna odsączamy ją na sicie, zachowując płyn. Usuwamy liść, rozmaryn i czosnek, jeżeli jest potrzeba uzupełniamy wodą, aby otrzymać w sumie 800 ml płynu.
    Ziemniaki obieramy, odkładamy ok. 100 g. Pozostałe kroimy w dużą kostkę.
    Cebulę i czosnek obieramy, cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę albo drobno siekamy.
    W dużym garnku rozgrzewamy 2 łyżki oleju, szklimy cebulę i czosnek. Wrzucamy ziemniaki, obsmażamy.
    Dodajemy pomidory pokrojone w kostkę i płyn zachowany z gotowania fasoli, koncentrat pomidorowy i słodką paprykę.
    Dusimy na małym ogniu pod pokrywką aż ziemniaki zmiękną, około 30 minut, mieszając od czasu do czasu.
    100 g zostawionych ziemniaków trzemy na bardzo drobnej tarce, dodajemy je razem z fasolą, kaparami, skórką z cytryny i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ponownie zagotowujemy.
    Gulasz podajemy posypany posiekaną natką pietruszki, polecam!


    Nadesłał/a: Zielenina