Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Przepis znalazłam w necie, troche pozmieniałam na


Składniki:

Sos pieczarkowy :

  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 3-4 średnie pieczarki
  • 2 łyżki śmietany
  • przyprawy ( pieprz ziołowy, zioła prowansalskie, bazylia, czosnek granulowany)
  • olej
    Klopsy:

  • szpinak mrożony
  • cebula
  • czosnek
  • suszone bułki
  • bułka tarta,
  • natka pietruszki, szczypiorek
  • ser żółty
  • jajko
  • przyprawy

    Sposób przygotowania:

    Sos:
    Cebule i czosnek drobno pokroić podsmazyć na patelini z odrobiną oleju. Dodać pokrojone pieczarki. Dolać pół szklanki wody. Przyprawić do smaku. Na koniec dodać śmietanę.

    Klopsy:
    W zależności od tego ile klopsów robimy dobieramy proporcje. Cebule i czosnek podsmażamy, doadjemy szpinak. przyprawiam. W misce moczymy w wodzie bułki. Do miski przucamy zamoczone bułki, podsmazony szpinak, pokorojony w kostke zółty ser, drobno posiekaną pietruszkę i szczypiorek, dodajemy jajko i bułke tartą tak aby powstała gęsta zielona papka. Z niej formujemy kulki i wrzucamy do wrzącej wody gotujemy ok 4-5min.
    Klopsy podajemy z makaronem i sosem pieczarkowym!


    Nadesłał/a: chicaamable