Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Pyszne krążki, w sam raz na drugie śniadanie lub podwieczorek. To słodka przekąska z dodatkiem masła klarowanego, daktyli i orzechów.

Do tego przepisu polecam użyć wysokiej jakości daktyli bez siarki, tutaj one stanowią całą słodycz i pod wpływem gorącego masła roztapiają się zespalając cały baton.


Składniki:

Porcja na 12 krążków

  • 50 g masła klarowanego ( ghee )
  • 50 g migdałów blanszowanych
  • 250 g daktyli
  • 100 g orzechów nerkowca
  • szczypta: kardamonu, cynamonu i gałki.

    Sposób przygotowania:

    Masło podgrzewamy i wrzucamy pokrojone daktyle. Dusimy około 3 minut aż się zaczną delikatnie kleić do łyżki. Dokładamy migdały, nerkowce. Doprawiamy przyprawami. Mieszamy i wykładamy na papier do pieczenia.
    Masę zwinąć w wałek o grubości 2 – 3 cm i chłodzić w lodówce aż masło się zetnie.
    Warto wiedzieć, że masło klarowane nie zawiera już laktozy. Jeśli jednak pomimo tego nie możesz go użyć do przepisu można zamienić na margarynę lub olej kokosowy, który sam ulega utwardzeniu w warunkach chłodniczych.
    Polecam tą pyszną przekąskę, lecz uwaga – jest syta i kaloryczna


    Nadesłał/a: vegabutik