Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Truskawkowe ciacho, obowiązkowe każdego sezonu. Tym razem w wersji bez mlecznej z masą kokosową Pyszne, lekkie i doskonałe na każdą okazję, zawsze smakuje, zawsze wychodzi – nic tylko zrobić i zjeść !


Składniki:

duża tortownica
Biszkopt:

  • 3 jaja od kury grzebiącej
  • 160 g cukru pudru
  • 50 g mąki pszennej
  • 50 g maki ziemniaczanej

    Masa bez mleka:

  • 3 puszki mleka kokosowego,
  • 60 g cukru pudru
    Masa w wersji mlecznej:

  • 250 ml mocno schłodzonej śmietany kremówki
  • 250 g sera mascarpone dobrej jakości( ubijamy śmietankę i łączymy z dobrze rozmieszanym mascarpone )
  • Truskawki do ułożenia na masie, około 600 g i polewa na tort „Tortenguss” klarowna, którą najlepiej przygotować na kompocie z truskawek.

    Sposób przygotowania:

    Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Tortownicę dokładnie wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą lub otrębami.
    Biszkopt: żółtka ucierać z połową cukru pudru przez 6 minut ( ma być gęsta, puszysta masa). W tym samym czasie ubijać białka zresztą cukru pudru też przez 6 minut ( nie będzie idealnie sztywna )Mąkę pszenna i mąkę ziemniaczaną przesiać dwukrotnie z bardzo wysoka.Połączyć żółtka z białkami za pomocą szpatułki, wykonują kilka ruchów ( do 10 ). Następnie do masy przesiać 1/3 mąki i bardzo delikatnie wymieszać nie niszcząc ubitej piany. Wsypać kolejną 1/3 ilość mąki i tak samo.Piec przez 15 – 20 minut ( do suchego patyczka) jest to jedna warstwa biszkoptu i należy uważać aby się nie wysuszył.
    Stopniowo studzić uchylając po trochu drzwiczki z piekarnika.

    Masa: schłodzone mleko kokosowe otwieramy i zlewamy wodę, która się oddzieli od mleka kokosowego.Ubijamy przez 2 minuty aż będzie sztywne.Masę wykładamy na wystudzony biszkopt, następnie pokrojone truskawki.
    Polewa: Galaretkę z agaru należy rozpuścić w 250 ml kompotu lub soku ( czerwonego) i podgrzewać w max 50 stopni do uzyskania gęstości. Gdy ostygnie i lekko zacznie tężeć wylewamy na truskawki i wstawiamy do lodówki na min 4 h.
    Oczywiście można użyć każdej galaretki z agaru, niekoniecznie tortenguss, lecz ten jest najlepszy . Można użyć innych owoców sezonowych. Polecamy.


    Nadesłał/a: vegabutik