Tort truskawkowy bez mleka
Truskawkowe ciacho, obowiązkowe każdego sezonu. Tym razem w wersji bez mlecznej z masą kokosową Pyszne, lekkie i doskonałe na każdą okazję, zawsze smakuje, zawsze wychodzi – nic tylko zrobić i zjeść !
Składniki:
duża tortownica
Biszkopt:
Masa bez mleka:
Masa w wersji mlecznej:
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Tortownicę dokładnie wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą lub otrębami.
Biszkopt: żółtka ucierać z połową cukru pudru przez 6 minut ( ma być gęsta, puszysta masa). W tym samym czasie ubijać białka zresztą cukru pudru też przez 6 minut ( nie będzie idealnie sztywna )Mąkę pszenna i mąkę ziemniaczaną przesiać dwukrotnie z bardzo wysoka.Połączyć żółtka z białkami za pomocą szpatułki, wykonują kilka ruchów ( do 10 ). Następnie do masy przesiać 1/3 mąki i bardzo delikatnie wymieszać nie niszcząc ubitej piany. Wsypać kolejną 1/3 ilość mąki i tak samo.Piec przez 15 – 20 minut ( do suchego patyczka) jest to jedna warstwa biszkoptu i należy uważać aby się nie wysuszył.
Stopniowo studzić uchylając po trochu drzwiczki z piekarnika.
Masa: schłodzone mleko kokosowe otwieramy i zlewamy wodę, która się oddzieli od mleka kokosowego.Ubijamy przez 2 minuty aż będzie sztywne.Masę wykładamy na wystudzony biszkopt, następnie pokrojone truskawki.
Polewa: Galaretkę z agaru należy rozpuścić w 250 ml kompotu lub soku ( czerwonego) i podgrzewać w max 50 stopni do uzyskania gęstości. Gdy ostygnie i lekko zacznie tężeć wylewamy na truskawki i wstawiamy do lodówki na min 4 h.
Oczywiście można użyć każdej galaretki z agaru, niekoniecznie tortenguss, lecz ten jest najlepszy . Można użyć innych owoców sezonowych. Polecamy.
Nadesłał/a: vegabutik
Nie ma jeszcze komentarzy
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.