Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Wspaniałe danie na lato 🙂 Same sezonowe warzywa, lekkie, zdrowe, no och i ach po prostu 🙂 Przy tym smaczne, co w sumie bez znaczenia też nie jest 😉


Składniki:

Na 6-8 porcji:

  • 450 g zielonej fasolki szparagowej
  • 1 duża cebula
  • 2-3 łyżki oleju roślinnego
  • 250 g zwartych ziemniaków
  • 2 małe cukinie
  • 2 duże pomidory, sparzone i obrane ze skóry
  • 1/4 szklanki wody
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 2 łyżeczki zatharu (opcjonalne)
  • sól i ewentualnie pieprz do smaku
  • ewentualnie feta do pokruszenia na wierzch

    Sposób przygotowania:

    Cebulę drobno siekamy, fasolkę myjemy i kroimy na kawałki długości ok. 1 cm. Ziemniaki obieramy, kroimy w średnią kostkę. Cukinie również kroimy w kostkę (nie obieramy). Z pomidorów wykrawamy gniazda nasienne, kroimy dość drobno.

    W sporym garnku rozgrzewamy olej, szklimy cebulę. Następnie dodajemy fasolkę szparagową, chwilę przesmażamy, dodajemy ziemniaki i cukinię. Wrzucamy pomidory, wlewamy 1/4 szklanki wody i przyprawiamy. Garnek nakrywamy przykrywką i całość dusimy, mieszając co jakiś, czas aż zmiękną ziemniaki – około 20-30 minut. Podajemy z pokruszoną fetą (lub bez 🙂 i dobrym pieczywem, polecam!


    Nadesłał/a: Zielenina