Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Drożdżówki świetnie nadają się na weekendowe śniadanie, podwieczorek czy deser, a nawet piknik, polecam! 🙂


Składniki:

Na 12 sztuk:

  • 1 szklanka jasnej mąki orkiszowej, typ 630
  • 1 szklanka mąki razowej orkiszowej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 50 g roztopionego mleka
  • 1 jajko z chowu wolnowybiegowego
  • 2-3 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • szczypta soli
    Nadzienie:

  • 0.5 kg wiśni, wydrylowanych
  • brązowy cukier, w zależności od upodobań, ja nie daję dużo, bo lubię mocno kwaśne – kilka łyżek
  • 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
  • 200 g masy marcepanowej

    Sposób przygotowania:

    Mleko wlewamy do jeszcze ciepłego, roztopionego masła, wbijajmy jajko, wszystko mieszamy aż się połączy. Dodajemy cukier i drożdże, ponownie mieszamy. Do płynnych składników dodajemy wymieszane ze sobą mąki, zagniatamy elastyczne ciasto. Można to zrobić w robocie.
    Odstawiamy do wyrośnięcia na noc do lodówki lub w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, aż podwoi swoją objętość (ok. 45-60 minut).
    Przygotowujemy nadzienie:
    Wiśnie gotujemy/smażymy z cukrem aż odparuje większość soku. Wsypujemy przesianą przez sitko skrobię ziemniaczaną, zagotowujemy. Odstawiamy do ostudzenia. Wiśnie najlepiej przygotować dzień wcześniej.
    Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, blachę wykładamy papierem/matą do pieczenia.
    Masę marcepanową rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach ok. 30×20 cm.
    Blat lekko omączamy i wykładamy na niego ciasto. Rozwałkujemy je omączonym wałkiem również na prostokąt o wymiarach 30×20 cm.
    Na ciasto wykładamy marcepan, a na wierzch wiśnie. Całość zwijamy w rulon od dłuższego boku.
    Kroimy na 12 plastrów, które wykładamy ślimaczkiem do góry na blachę.
    Pieczemy ok. 15 minut. Na szczęście można jeść ciepłe! 🙂


    Nadesłał/a: Zielenina