Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Uwielbiam bakłażana, więc każdy kolejny przepis mnie cieszy, a ten, mimo że składniki i przygotowanie są wręcz ekstremalnie proste, daje przepyszne efekt. Od siebie dodam, że obecnie nie ma już potrzeby solić bakłażanów i odstawiać ich aby straciły goryczkę wraz z sokiem, który się wydzieli, ponieważ obecnie uprawiane odmiany nie są gorzkie.
Legenda która stoi za przepisem – znana już w czasach Imperium Osmańskiego – mówi, że młoda żona starszego już imama otrzymała w posagu 12 dużych dzbanów oliwy. Wkrótce nie pozostała z niej ani kropla. Imam padł nieprzytomny gdy dowiedział się, że żona zużyła całą do przygotowania nadziewanych bakłażanów 🙂 Stąd właśnie pochodzi nazwa dania.


Składniki:

Zmodyfikowany przepis z „Turkey, mediterranean cuisine”:
Na 4 porcje:

  • 4 podłużne, średniej wielkości bakłażany
  • 4 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 250 ml oliwy
  • 3 spore pomidory
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 pęczka pietruszki (wyszła 😉
  • sól, pieprz


    Sposób przygotowania:

    Bakłażany obieramy ze skórki łącznie z łodyżkami – najlepiej wychodzi to obieraczką do warzyw. Przy dole zostawiamy trochę skórki w celach ozdobnych 😉
    Na patelni rozgrzewamy 200 ml oliwy i smażymy bakłażany na średnim ogniu z każdej strony na złoto – zajmie to ok. 20-30 minut.
    Obieramy i drobno siekamy cebulę oraz czosnek, przesmażamy je na złoto w 50 ml oliwy.
    Pomidory nacinamy na krzyż po przeciwnej stronie niż łodyżka, zalewamy wrzątkiem, po chwili przelewamy zimną wodą i obieramy ze skórki. Kroimy je w drobną kostkę i dodajemy do cebuli i czosnku. Dolewamy nieco wody i dusimy wszystko razem ok. 10 minut.
    Przesmażone jarzyny odcedzamy na gęstym sicie zachowując płyn. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i doprawiamy do smaku.
    Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Przygotowujemy blachę lub formę, w której będziemy zapiekać bakłażany.
    Bakłażany nacinamy i delikatnie łyżką robimy w nich kieszonkę, którą nadziewamy cebulą z pomidorami.
    Przekładamy je do formy, wlewamy płyn, który pozostał po odcedzeniu nadzienia i zapiekamy aż bakłażany będą zupełnie miękkie, ok. 30 minut. Podajemy z pieczywem, polecam!


    Nadesłał/a: Zielenina