Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

delikatne w smaku kotleciki z fasolki mung.
Nieźle smakują z ryżem lub ziemniakami.


Składniki:

  • urządzenie do zmielenia/zmiksowania fasolki, garnek, patelnia, cos do przewracania kotletów na patelni…
  • 1,5 litra wody
  • 100g. fasolki mung
  • mąka kukurydziana, 2 – 3 płaskie łyżki
  • tarta bułka
  • sól
  • czarny pieprz
  • pieprz cayenne lub ostra papryka
  • mielony kmin rzymski (indyjski)
  • zioła, np. bazylia, albo zioła prowansalskie, zależy od upodobań
  • olej roślinny

    Sposób przygotowania:

    Fasolkę ugotować do miękkości i odcedzić;
    nieco ostudzić i zmiksować/ zmielić na jednolitą masę;
    dodać przyprawy, zioła, mąkę kukurydzianą i wymieszać;
    dodać nieco tartej bułki, (tyle żeby konsystencja pozwalała na uformowanie kotletów) dobrze wymieszać i uformować małe kotleciki.
    Obtoczyć kotleciki w tartej bułce.
    Smażyć na patelni, na rozgrzanym oleju z jednej i drugiej strony aż się zarumienią.


    Nadesłał/a: cienkun