Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Wiadomo, że lepienie pierogów do czasochłonnych czynności należy, ale z czym to się równać ma, gdy zasiadamy i wyniki naszej ciężkiej pracy przypadają do gustu każdemu, kto ich spróbuje 😉 Zatem przedstawiam przepis, zaczęrpnięty z jednego portali 😉


Składniki:

CIASTO:

  • ok.800 g mąki orkiszowej
  • ok. 500 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki oleju
  • sól

    FARSZ:

  • 500 g namoczonej soczewicy czerwonej
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz, majeranek – do smaku

    Sposób przygotowania:

    Z mąki i wody zarabiamy ciasto (ja najczęściej wlewam wodę do miski i stopniowo dodaję mąkę, początkowo mieszając łyżkę, potem wyrabiam ciasto ręką), dodajemy olej i sól. Namoczoną przez kilka godzin soczewice gotujemy, aż stanie się miękka. Na oliwie z oliwek smażymy cebulkę, łączymy ją z soczewicą i przyprawami. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy na placek grubości ok. 2-3 mm, szklanką wykrawamy krążki, które napełniamy farszem, zlepiamy brzegi. Pierogi gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju.
    Pierogi można podawać polane roztopionym masłem lub okraszone cebulką podsmażoną na oliwie z oliwek.

    Autor: Anna Kutela – z wykształcenia polonistka i dziennikarka, z zamiłowania czytelniczka, kucharka, zafascynowana rękodziełem.


    Nadesłał/a: Anna Kutela