Podziel się!Share on Facebook1Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem (IARC), będąca jednostką Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) przedstawiła najnowszy raport, w którym analizuje wpływ spożycia mięsa i jego przetworów na powstawanie nowotworów. Przetworzone mięso pod względem rakotwórczości znalazło się na jednej liście ze spalinami, niesławnym azbestem czy paleniem tytoniu.

Przetworzone mięso najbardziej rakotwórcze dla ludzi

W oparciu o wystarczająco silne dowody naukowe, wskazujące, że spożycie przetworzonego mięsa powoduje raka jelita grubego, przetwory mięsne zostały sklasyfikowane w tej samej kategorii najniebezpieczniejszych rakotwórczych czynników co azbest, spaliny czy tytoń (grupa 1). Przykładem przetworzonego mięsa są parówki, szynka, kiełbasy, boczek, pasztety, konserwy mięsne.

Eksperci stwierdzili, że już 50 gram przetworzonego mięsa spożywanego dziennie zwiększa ryzyko raka jelita grubego o 18%. Taka porcja to przykładowo 1 parówka czy kilka plasterków szynki. Im więcej tego typu produktów zjadamy, zagrożenie nowotworem wzrasta. Choć indywidualne ryzyko rozwoju raka jelita grubego spowodowane spożywaniem przetworzonego mięsa wydaje się procentowo niewielkie, naukowcy podkreślają, że w skali globalnej ma to poważne znaczenie dla zdrowia publicznego.

Czerwone mięso na równi ze składnikiem herbicydów

Po zapoznaniu się ze zgromadzoną literaturę naukową, grupa robocza złożona z 22 ekspertów z 10 krajów, zaklasyfikowała spożycie czerwonego mięsa jako prawdopodobnie rakotwórcze (grupa 2A). Dotychczas związek między spożyciem czerwonego mięsa a ryzykiem zachorowań na nowotwory zaobserwowano bowiem głównie w przypadku raka jelita grubego oraz prawdopodobnie w rozwoju raka trzustki i prostaty. Warto dodać, że mięso trafiło na listę, na której znajduje się m.in. glifosat, związek chemiczny stosowany w produkcji herbicydów.

Badając zależność występowania nowotworów ze spożyciem czerwonego mięsa i przetworów mięsnych, grupa robocza IARC przeanalizowała ponad 800 opracowań z różnych krajów, uwzględniających różne rodzaje diet.

Wcześniej na ten temat:

  • Jedzenie mięsa szkodliwe jak palenie papierosów

    Nadesłał/a: Wegetarianie.pl