Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone


Nie ma chyba osoby, która nie lubiłaby frytek. Ale jeśli unikasz ziemniaków, to seler, korzeń pietruszki i marchew świetnie je zastąpią. Jest to też dobra metoda na niejadka: gdy dziecko nie przepada za warzywami, chętniej zje je w tej formie.

Pieczenie wydobywa fajną słodkość korzennych roślin. Pasują jako dodatek do dania lub przekąska sama w sobie.

Składniki:

  • 0.25 kg marchewki
  • 0.5 kg korzenia pietruszki
  • 0.25 kg selera korzennego
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 5 łyżek oliwy

    Sposób przygotowania:

  • Nastawić piekarnik na 180 stopni.
  • Umyć dokładnie warzywa i obrać je. Pokroić w słupki. Jeśli chcesz uniknąć brązowienia selera, zanurz go na chwilę w zimnej wodzie z odrobiną soku z cytryny.
  • Do wielkiej miski nalać 3 łyżki oliwy, wrzucić do niej wszystkie warzywa. Posolić, popieprzyć do smaku, dodać bazylię i wymieszać.
  • Blachę natłuścić oliwą i wyłożyć frytki.
  • Piec do złotego koloru (około 20 minut).

    Sposób przyrządzenia inspirowany przepisem na www.homemaker.pl/frytki-z-selera-z-piekarnika


    Nadesłał/a: Kasia