Społeczeństwo bez mięsa. Socjologiczne i ekonomiczne uwarunkowania wegetarianizmu
Premiera książki Jarosława Urbańskiego „Społeczeństwo bez mięsa. Socjologiczne i ekonomiczne uwarunkowania wegetarianizmu”. Głównym tematem książki jest wegetarianizm i spożywanie mięsa oraz wykorzystywanie zwierząt. Zastanawiając się nad konsumpcją produktów pochodzenia zwierzęcego w opozycji do produktów pochodzenia roślinnego, autor analizuje podwaliny gospodarki wszystkich społeczeństw od ich zarania.
Wegetarianizm i spożywanie mięsa oraz wykorzystywanie zwierząt są głównym tematem książki. W istocie rzeczy zastanawiając się nad konsumpcją produktów pochodzenia zwierzęcego w opozycji do produktów pochodzenia roślinnego, pytamy o podwaliny gospodarki wszystkich społeczeństw od ich zarania. Co więcej, formy zdobywania jedzenia i modele diety są powiązane ze strukturą i nierównościami społecznymi, organizacją polityczną, kulturą i ideologią oraz nierozerwalnie związane z narastaniem sprzeczności klasowych. Dotyczy to zwłaszcza masowej produkcji zwierzęcej w gospodarce kapitalistycznej.
O autorze:
Jarosław Urbański, socjolog, działacz społeczny związany między innymi z Ogólnopolskim Związkiem Zawodowy Inicjatywa Pracownicza i poznańskim skłotem Rozbrat. W latach 80. związany z opozycją i ruchem Wolność i Pokój podejmującym problematykę pacyfistyczną i ekologiczną. Autor książek: „Globalizacji a konflikty lokalne” (2002), „Odzyskać miasto” (2005), „Prekariat i nowa walka klas” (2014) oraz licznych artykułów publicystycznych i naukowych.
Książka dostępna do kupienia na:
www.wegestudio.pl/pl/p/SPOLECZENSTWO-BEZ-MIESA/523
Premiera: listopad 2016
Fanpage książki: facebook.com/spoleczenstwobezmiesa
Nadesłał/a: Wegetarianie.pl
Nie ma jeszcze komentarzy
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.