Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Wypróbowany, rozgrzewający czerwony barszczyk. W sam raz na zimowe popołudnia

Składniki na duży garnek:

3 l wody
1 – 1,5 kg buraków
2,3 ziemniaki
2 marchewki
1 korzeń pietruszki
2 cebule
2 ząbki czosnku
łyżka masła
cukier lub ksylitol – 2 łyżki
1/3 łyżeczki kwasku cytrynowego
koperek świeży lub suszony
łyżeczka majeranku
2 liście laurowe
4,5 kulek ziela angielskiego
kawałeczek papryczki chilli
sól, pieprz
opcjonalnie kwas buraczany

Buraki pokroić w plastry lub kostkę, posiekać cebule i zalać 3 litrami wody.
Dodać: liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz, kawałeczek papryczki chilli.
Pokroić w kostkę ziemniaki, marchew, pietruszkę i dodać do reszty składników.
Gotować 1 godzinę.
Doprawić: dwoma ząbkami rozgniecionego czosnku, cukrem, kwaskiem cytrynowym, majerankiem, koperkiem.
Podgotować 1,2 minuty.
Na koniec można dodać kwasu buraczanego własnej roboty.
Odcedzić i pić w kubku 🙂

Nadesłał/a: wegedroga