Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Typowa dla diety śródziemnomorskiej oliwa z oliwek chroni serce dzięki zawartym w niej fenolom – informuje „Journal of the American College of Cardiology”.

Od dawna wiadomo, że oparta na oliwie z oliwek dieta śródziemnomorska zmniejsza ryzyko zawału serca. Zdaniem hiszpańskich naukowców z Kordoby taki efekt dają zawarte w oliwie związki zwane fenolami – mają działanie przeciwzapalne, przeciwutleniające i zapobiegają zakrzepom.

Naukowcy doszli do takich wniosków po przebadaniu 21 ochotników z wysokim poziomem cholesterolu we krwi. Porównywano efekt spożywania oliwy bogatej w fenole oraz sztucznie ich pozbawionej.

Okazało się, że na kilka godzin po spożyciu oliwy bogatej w fenole poprawiała się reakcja naczyń krwionośnych w palcach na zmiany ciśnienia krwi. Gdy naczynia krwionośne palców słabo reagują na takie zmiany, może to świadczyć o problemach z układem sercowo-naczyniowym, tłumaczą naukowcy. Co więcej, dzięki oliwie z fenolami zmniejszała się także ilość szkodliwych dla naczyń wolnych rodników. Natomiast oliwa pozbawiona fenoli nie miała korzystnego działania.

Najbardziej wartościowa jest oliwa z pierwszego tłoczenia oliwek (virgin bądź extra virgin). Ma ona największą zawartość fenoli.

Tekst ukazał się na stronach Serwisu Naukowego PAP.

Nadesłał/a: Wegetarianie.pl