Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Ziarna sezamu, kiełki pszenicy, ziarna słonecznika i orzeszki pistacjowe mają najwięcej fitosteroli, substancji obniżających poziom cholesterolu we krwi – informuje „Journal of Agricultural and Food Chemistry”.

Fitosterole to rodzaj roślinnych sterydów. Związki te obniżają poziom cholesterolu we krwi, chronią przed chorobami serca i zapobiegają nowotworom prostaty. Szczególnie bogatym źródłem fitosteroli są orzechy i ziarna roślin.

Najpełniejszą jak dotąd analizę zawartości fitosteroli w różnych pokarmach przeprowadzili naukowcy amerykańscy z Virginia Polytechnic Institute oraz uniwersytetu w Blacksburgu. Spośród 27 produktów – orzechów i ziaren największą zawartość stwierdzono w ziarnach sezamu i kiełkach pszenicy, natomiast spośród produktów częściej spożywanych jako przekąska najlepiej wypadły pistacje i ziarna słonecznika.

Najniższą zawartość fitosteroli mają orzechy włoskie i brazylijskie. Naukowcy zastrzegają jednak, że nie jest to jedyny czynnik decydujący o zdolności do obniżania poziomu cholesterolu. Dla dobrego zdrowia ważne są także zrównoważona dieta i częste ćwiczenia fizyczne.

Tekst ukazał się na stronach Serwisu Naukowego PAP

Nadesłał/a: Wegetarianie.pl