Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone


Składniki:

– kapusta – nieduża
– 3 marchewki
– szklanka ryżu nie ugotowanego
– kilka obranych ziemniaków
– kurkuma – niekoniecznie
– przecier pomidorowy – sloiczek – niekoniecznie
– liść laurowy
– kubaba – ziele angieskie
– sól, pieprz, papryka

Można dodać:
Kminek rzymski, czarną gorczycę, garam masalę, curry

Sposób przygotowania:

Kapustę pokroić w kostkę, marchewkę w talarki, zalać wodą, dodać liść laurowy i ziele angielskie. Gotować aż marchewkę będzie można z lekkim trudem przekroić odwrotną stroną noża. Wówczas dodać ryż i pokrojone w kostkę ziemniaki i dalej gotować, aż ryż będzie miekki. Nadmiar wody odlać. Dodać sól, pieprz, paprykę i konc.pom, delikatnie wymieszać. Można dodać 2 lyżki masła,
odczekać 10-15 minut aby ostygło – podawać.

Jak ktoś lubi posmak indii, w rondelku podsmażyć przyprawy na 3 łyżkach oleju w kolejności :
kminek rzymski i gorczycę do momentu, aż zaczną strzelać i wyskakiwać z rondelka, dodać garam masalę, kurkumę (lub curry zamiast kurkumy), wymieszać ale starać się nie przypalić. Taką miksturą zalać danie, dodać sól, pieprz i paprykę i dokładnie delikatnie wymieszać.

To proste danie można wzbogacać o inne warzywa – to jest chyba jedna z najprostrzych wersji.


Nadesłał/a: karmita