Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Brokułowa zupa-krem z grzankami



Do przygotowania tej prostej zupy potrzebujemy:
  • włoszczyznę
  • świeże lub mrożone brokuły
  • pieczywo na grzanki
  • przyprawy do smaku

    Krok po kroku:

    Włoszczyznę gotujemy w wodzie, jak na rosołek. Kiedy warzywa będą miękkie dodajemy świeże lub mrożone brokuły oraz przyprawy do smaku.
    Całość gotujemy jeszcze przez około 10 minut, by brokuły uzyskały miękkość.

    W tym czasie przygotowujemy grzanki. Bułkę lub inne pieczywo (może być półczerstwe) kroimy w kostkę i obsuszamy na patelni na małym ogniu.

    Gdy zupa lekko ostygnie miksujemy ją na krem. Dodajemy szczyptę pieprzu i jeżeli zupa jest za mało słona dosalamy ją. Wedle uznania zupę można rozbielić odrobiną mleka, można też zagęścić ją łyżeczką mąki.

    Zupę podajemy z grzankami. Smakuje dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno.

    Uwagi:

    – Na grzanki może posłużyć nam pokrojone i ususzone wcześniej pieczywo. Wówczas nie musimy już go podsuszać.

    Smacznego:)


  • Nadesłał/a: Wegetarianie.pl