Ryżowe placki z ratatouille
Placki ryżowe z ratatouille
Czas wykonania łącznie z ugotowaniem ryżu – ok. 45 minut.
Do przygotowania placków potrzebujemy:
Na ratatouille potrzebujemy:
Do ugotowanego i przestudzonego ryżu dodać żółtka, mąkę, serek, sól i pieprz. Białka ubić na sztywna pianę i połaczyć z masą ryżową. Delikatnie wymieszać. Formować niewielkie placki i smażyć na oleju.
Podczas gotowania ryżu zajmujemy się przygotowaniem ratatouille:
Cebulę kroimy w talarki, papryki w kostkę, cukinię w duże kawałki. Na rozgrzaną w rondlu oliwę rzucamy cebulę. Po chwili dodajemy paprykę, cukinię i na koniec rozgnieciony czosnek. Smażymy jeszcze przez 2- 3 minuty, nastepnie dodajemy pokrojonego w kostkę bakłażana, sparzone, pokrojone pomidory oraz bazylię lub oregano. Całość dusimy do miękkości (ok. 15 minut). Na koniec solimy i pieprzymy do smaku, możemy również posypać świeżą pietruszką. Podajemy z usmażonymi plackami.
Uwagi i rady:
– Jeżeli nie mamy „pod ręką” serka śmietankowego, podobny efekt uzyskamy gotując ryż w mleku lub dodaj±c do masy kilka łyżek śmietany.
– Ratatouille smakuje wybornie również ze świeżym, chrupiącym chlebem.
– Zamiast świeżych pomidorów doskonale nadają się lekko zgniecione pomidory z puszki.
Nie ma jeszcze komentarzy
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.