Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Placki ryżowe z ratatouille


Czas wykonania łącznie z ugotowaniem ryżu – ok. 45 minut.

Do przygotowania placków potrzebujemy:
  • 250 g białego ryżu
  • 3 jaja
  • 50 g mąki pszennej
  • 100 g serka śmietankowego
  • sól i pieprz do smaku

    Na ratatouille potrzebujemy:
  • cebulę
  • ząbek czosnku
  • czerwoną i zieloną paprykę
  • bakłażan
  • cukinię
  • 2 duże pomidory
  • oliwa z oliwek (może byc olej)
  • suszone przyprawy: koniecznie bazylia lub oregano, poza tym albo rozmaryn albo świeża pietruszka
  • sól, pieprz do smaku

    Do ugotowanego i przestudzonego ryżu dodać żółtka, mąkę, serek, sól i pieprz. Białka ubić na sztywna pianę i połaczyć z masą ryżową. Delikatnie wymieszać. Formować niewielkie placki i smażyć na oleju.

    Podczas gotowania ryżu zajmujemy się przygotowaniem ratatouille:
    Cebulę kroimy w talarki, papryki w kostkę, cukinię w duże kawałki. Na rozgrzaną w rondlu oliwę rzucamy cebulę. Po chwili dodajemy paprykę, cukinię i na koniec rozgnieciony czosnek. Smażymy jeszcze przez 2- 3 minuty, nastepnie dodajemy pokrojonego w kostkę bakłażana, sparzone, pokrojone pomidory oraz bazylię lub oregano. Całość dusimy do miękkości (ok. 15 minut). Na koniec solimy i pieprzymy do smaku, możemy również posypać świeżą pietruszką. Podajemy z usmażonymi plackami.

    Uwagi i rady:
    – Jeżeli nie mamy „pod ręką” serka śmietankowego, podobny efekt uzyskamy gotując ryż w mleku lub dodaj±c do masy kilka łyżek śmietany.
    – Ratatouille smakuje wybornie również ze świeżym, chrupiącym chlebem.
    –  Zamiast świeżych pomidorów doskonale nadają się lekko zgniecione pomidory z puszki.