Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Zajmuje trochę czasu, ale za to spokojnie można je jeść dwa dni.


Składniki:

szklanka ugotowanej cieciorki, dowolne warzywa (ja najczęściej używam papryki czerwonej, kilku różyczek brokuła lub kalafiora, marchewki), cebula, kostka sojowa ugotowana (lub kotlety pokrojone w małe kawałki), duży kubek jogurtu naturalnego, paczka przyprawy curry, papryka w proszku, sól czosnkowa, dwie łyżki przecieru pomidorowego, garść rodzynek i trochę wiórków kokosowych.

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od zrobienia sosu: jogurt mieszamy z curry, solą, przecierem pomidorowym, papryką, rodzynkami i wiórkami kokosowymi. Dodajemy do niego ugotowaną cieciorkę i kostkę sojową, mieszamy, odstawiamy na trochę.
Kroimy w niedużą kostkę paprykę, marchew i cebulę. W sporym garnku rozgrzewamy olej i smażymy cebulę, do której gdy się zeszkli dodajemy marchew i paprykę. Smażymy około 5 minut, dodajemy różyczki brokuła/kalafiora i smażymy kolejne 5 minut. Wtedy dodajemy sos jogurtowy i podgrzewamy starając się nie doprowadzić do zagotowania (spowoduje to rozwarstwienie się jogurtu). Podajemy z dowolnym rodzajem ryżu.