Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Kotlety z selera ala „mielone” z zieloną pietruszką


Czas wykonania – ok. 30 minut.

Do przygotowania potrzebujemy:

  • 1 duży seler (lub 2 małe),
  • pół szklanki płatków owsianych,
  • natka pietruszki,
  • przyprawy: sól, pieprz, odrobina vegety,
  • bułka tarta do obtaczania koltlecików.

    Płatki zalać gorącą, przegotowaną wodą i pozostawić aż napęcznieją. Seler zetrzeć na drobnych oczkach. Wymieszać wraz z płatkami i natką pietruszki. Doprawić do smaku. Następnie formować kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na niezbyt dużym ogniu.

    Uwagi i rady:

    Kotlety możemy również przygotować w ten sposób, że seler trzemy nieco grubiej, a następnie dusimy go razem z płatkami (wówczas bez ich namaczania).