Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Smakowite, kolorowe danie 🙂


Składniki:

– dwie-trzy szklanki ugotowanej czerwonej fasoli
– garść ugotowanej kostki sojowej (ja gotuję na bulionie smakowym, np. z oliwą i bazylią, Knorr ma taki wynalazek. Ważne – bulionu nie wylewać, a zachować!)
– mała cukinia
– duża marchew
– żółta papryka (może być ostra, jak ktoś lubi)
– duża cebula
– kilka pieczarek
– kilka różyczek brokułów
– puszka pomidorów
– przyprawy (sól czosnkowa, pieprz, curry, papryka, zioła prowansalskie).

Sposób przygotowania:

Drobno posiekaną cebulę smażymy w głębokim garnku. Gdy się zeszkli, dodajemy pokrojone pieczarki. Marchew i cukinie kroimy w półplasterki, paprykę w kostkę. Do podduszonych pieczarek z cebulą dodajemy marchew i dusimy około pięciu minut, po czym dodajemy cukinię z papryką. Po kolejnych pięciu minutach dodajemy brokuła, kostkę sojową i fasolę – wtedy też wlewamy pomidory i przyprawiamy. Bulion służy do podlewania w trakcie smażenia, ewentualnie uzupełnienia smaku.
Pogotować wszystko chwilę na malym ogniu i gotowe.