Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone


Jak wynika z najnowszych wyników badań naukowców z Chicago zmiany klimatyczne można w dużym stopniu zatrzymać poprzez zmianę diety. Wegetarianizm, weganizm czy nawet ograniczenie spożycia mięsa mogą zmniejszyć ilość CO2 wydalanego do powietrza nawet o 1,5 tonę na osobę.

Porównywano zwykłą wegańską dietę z przeciętną amerykańską dietą mięsną. Wzięto pod uwagę cały proces produkcji od zasiewu poprzez dystrybucję aż po konsumpcję. Wyniki badań jednoznacznie wskazywały na wyższość ekologiczną diety wegańskiej.

Co ciekawe oszczędność 1,5 tony na osobę to więcej niż oszczędności poczynione z wymiany samochodu na hybrydę (’zysk’ CO2 w tym wypadku jest niewiele ponad 1 tonę).

Już od dawno wiadomo, że przeciętnie 2 kilogramy pokarmu roślinnego spożywa kurczak, 4 kilogramy świnia i aż 7 kilo krowa. Oznacza to, że mięso wołowe jest pod względem terenów upraw 7 razy mniej wydajny niż produkcja warzyw.

Źródło: Zieloni

Nadesłał/a: Wegetarianie.pl